Er du klar til at få kat? Svar på disse 5 spørgsmål

Author picture Pawshake  - opdateret: 01/10/2023

Det kan være utrolig givende at eje en kat. Og hvis du tager det rigtige valg, kan du nyde følgeskabet af din katteven i mange år fremover. Men en kat bør aldrig købes eller adopteres på impuls. Det er et trist faktum, at når eventyret af at eje en ny killing uundgåeligt aftager, ender mange i det lokale dyreinternat. Der er ligeledes utallige af kyniske og hensynsløse avlere. Heldigvis kan et "dårligt køb" vendes. Gå igennem vores brugbare tjekliste og du vil være klar til at finde den perfekte kat for dig!1) Killing eller voksen kat?
Det kan godt være at killinger ser utrolig søde ud, men de vokser op hurtigt! Og selvom de er utrolig søde, kræver de også hårdt arbejde: kattekillinger er små ballademagere og vil ikke tænke ekstra over at hænge sig i dine yndlings gardiner for eksempel. De kræver også ordentlig pleje og træning. Vidste du, at katte ofte lever til de er mellem 15 - 25 år? En killing er kun en lille sød hårbold nogle uger, men forbliver et livslangt ansvar. Glem ikke, at der er masser af roligere, voksenkatte som også leder efter et hjem. Måske en ældre kat er mere passende til din nuværende situation?

2) En eller to katte?
En kat er fint, men to vil holde hinanden med selskab. De kan lege sammen og fordybe sig i i typisk katteadfærd, såsom at soignere hinanden. Hvis du beslutter dig for at få en killing, er især en lillebror eller lillesøster fordelagtig for socialisering. I dette tilfælde er det bedst at tage to fra det samme kuld, eller af nogenlunde sammen alder. To hunkatte er ideelt, selvom to hankatte eller en hankat og en hunkat også kan leve godt sammen. Hvis du beslutter dig for at få en eller to hankatte, så sørg for at kastrere dem inden de er kønsmodne. Dette vil forhindre uønsket "macho" adfærd, samt uønskede kuld, hvis der er en kønsmoden hunkat på gaden. Hvis dine katte går udendørs, bør hunkattene omkring være steriliseret for at undgå drægtighed.3) Indendørs eller udendørs kat?
Katte er sande eventyrere: de elsker at jage, udforske og fange fugle og andre små dyr. Det er derfor vigtigt at give din nye kat masser af indendørs eller udendørs plads. Mens de fleste katte foretrækker at strejfe omkring udenfor, kan de sagtens leve et tilfredsstillende liv indendørs. Hvis du ikke har fordel af en have eller bor på en travl vej og holder din kat indendørs, så giv ham masser af mulighed for at "skeje ud" med et udvalg af kattelegetøj, klatretårne og tunneller. Måske du planlægger at få en ældre kat som allerede er vant til at være udenfor? Så sørg for, at du bor et sted hvor han kan forsætte med at nyde udendørslivet. Og glem ikke at ID-mærke og registrere din nye kat!

4) Hvor bør jeg få min killing fra?
Killinger kan findes til salg online, i lokalavisen eller på tavlerne i supermarkederne. Du kan også få en stamtavle kat hos en opdrætter eller en "normal kat" fra dit lokale dyreinternat eller redningsorganisation. Lige meget hvor du vælger at få din kat fra, er det essentielt at du sørger for at den kommer fra et sundt kuld. Killinger lovligt må fjernes fra deres mor 12 ugers alderen. Dette skyldes, at unge killinger har utilstrækkelig immunitet og afhænger af deres mødre for socialisering. Killinger som er taget fra kuldet for tidligt vil udvikle adfærdsproblemer, såsom angst eller aggression. Og da det er utrolig stressende for en killing at blive fjernet fra sin moder, kan de også lide af helbredsproblemer hvis det er gjort for tidligt. Killinger der er gamle nok til at blive givet til et nyt hjem vil allerede være i stand til at spise uafhængigt og bruge deres kattebakke. En sund killing vil være nysgerrig, livlig, aktiv og have store klare øjne. En god sælger vil vise dig moderen, stille spørgsmål og vide hvor killingen skal hen. Siger din mavefornemmelse nej? Så køb ikke killingen bare fordi du har ondt af den. Led i stedet efter en mere passende kat fra en mere troværdig adresse. Dyrehandlere bør forresten undgås! Du kan ikke vide hvor killingerne kommer fra. Højst sandsynligt kommer de fra en katte-farm hvor de blev opdrættet under forfærdelige forhold.5) Har jeg råd til en kattekilling?
Købsprisen for en killing er ikke særlig høj. Du bør dog overveje følgeomkostningerne, såsom daglig foder, legetøj, kradsepæle, kattegrus, dyrelægebesøg, vaccinationer, kattepasning og kæledyrsforsikring. En ny kat koster også tid: selvom katte med glæde kan underholde dem selv, kræver især killinger og ungkatte masser af motion, leg og nus. Du bliver nødt til at sætte mindst en time af om dagen til disse aktiviteter. En killing behøver næsten konstant opmærksomhed (og det bliver formentlig også svært at tage øjnene væk fra denne søde lille hårbold!) 

Har du allerede tænkt dine svar igennem og er du klar til få en kat? Tillykke! Katte er fantastiske væsner som giver mange års dejligt venskab og sjov. Har du allerede en kat og synes du at dit lille pelsbarn er det sødeste i hele verden? Så tag dit billede med #PawshakePaws på Instagram og det kan være vi viser hende frem på vores side :-)