Hvorfor er ID-mærkning og registrering af dit kæledyr så vigtigt?

Author picture Pawshake  - opdateret: 26/05/2016

Siden 1. juni 2010 har alle hunde skulle være mikrochippet og registreret i Dansk Hunderegister inden de er 8 uger gamle. Det anbefales dog også for katte, fritter og andre kæledyr. Du kan læse mere forneden omkring ID-mærkning og registrering for dit dyr.

Selvom du ikke vil have lyst til at tænke på det, forsvinder der hver dag mange kæledyr. Faktisk bliver tusindvis af katte og hunde hvert år meldt savnet i Danmark. Og mange andre dyr forsvinder ligeledes sporløst. Heldigvis sikrer mikrochip og registrering, at mange dyr i sidste ende genforenes med deres ejere. Planlægger du at få dit dyr passet hos en værtsfamilie eller har du en kæledyrspasser som kommer og ser efter din kat eller hund? Så er det endnu mere vigtigt at dit dyr er ID-mærket. Dyr er uforudsigelige, særligt når deres situation ændrer sig. Hvis de har en ny dyrepasser eller bor midlertidigt i et andet hjem kan der være en øget risiko for at de løber væk. Mens det er godt at være ekstra opmærksom og sørge for at din hund altid holdes i snor f.eks. er det et absolut must, at den også er registreret og mikrochippet.

Hvis dit kæledyr har en mikrochip placeret under hans hud, kan den læses af særlige mikrochip scannere. De fleste dyrlæger, dyreinternater og redningsorganisationer har sådan en scanner. Med forudsætning for, at chippen er korrekt registreret, kan scanneren vise chippens registreringsnummer som kan hjælpe med at finde ejerens navn, adresse og telefonnummer. På denne måde kan det efterlyste dyr returneres til dens ejer.

Korrekt registrering

Det er utrolig vigtigt at dit kæledyrs mikrochip-oplysninger holdes opdateret. F.eks. at de korrekte kontaktinformationer er opført i databasen og ikke en tidligere adresse eller ejer. Overraskende mange kæledyr bliver mikrochippet uden egentligt at blive registreret, hvilket ødelægger hele formålet. Sørg altid for, at dit dyr ikke kun er ID-mærket, men også registreret i Dansk Hunderegister og at informationen er opdateret. Du kan finde deres mikrochipnummer i deres pas, deres forsikringsdokumenter eller dyrlægedokumenter. Nu om dage kan du som regel opdatere dit kæledyrs informationer online.

Er dit kæledyr løbet væk? Eller har du måske fundet et dyr der er efterlyst? Heldigvis kan en dyrlæge nemt afgøre om dyret er mikrochippet og ejeren er ofte fundet utrolig hurtigt. Du kan også rapportere et forsvundet eller fundet dyr hos Dyrenes Beskyttelse. Takket være deres database, genforenes mange dyr og ejere.

Er dit kæledyr blevet mikrochippet? Og er registreringen stadig i orden? Følg op på det med det samme!

Læs mere omkring ID-mærkning på Fødevarestyrelsens hjemmeside