10 nemme måder at blive en bedre dyreejer på i 2021

Author picture Jessica

Lad 2021 stå i kæledyrenes tegn

2020 var på alle måder et udfordrende år, men her i 2021 kan vi heldigvis starte på en frisk. Selvom dit kæledyr temmelig sikkert er fløjtende ligeglad med kalenderåret (måske kunne vi alle lære noget her!), er årsskiftet en god lejlighed til at tage et skridt tilbage og se på dine rutiner omkring dit kæledyr.  

Uden yderligere dikkedarer får du her 10 nemme måde at øge dit kæledyrs livskvalitet på. Hvorfor ikke gøre dem til en del af dit nytårsforsæt?

Dog and owner in the sunshine

1) Sørg for træning til både hoved og krop

Motion forbedrer den fysiske form, giver et mere regelmæssigt søvnmønster, styrker immunsystemet og er samtidig godt for det psykiske helbred. Og det gælder altså BÅDE for dig og dit kæledyr! Ekstra D-vitaminer og frisk luft er nemlig godt for både to- og firbenede væsener.

Giv dig selv en to ugers udfordring, hvor du konsekvent sætter dit vækkeur lidt tidligere end du plejer, så du får tid til en frisk morgengåtur, eller sæt tid af til en mentalt udfordrende træningssession om aftenen. De nye sunde vaner bliver hurtigt en del af din daglige rutine.  

2) Lav en tid til et sundhedstjek hos dyrlægen – også selvom alt lader til at være i skønneste orden

Dyrlægen kigger dit kæledyr efter i sømmene, hvilket gør det muligt at tage eventuelle usynlige problemer i opløbet. Det er derfor vigtigt at lade dyrlægen undersøge dit kæledyr mindst en gang om året, også selvom dit kæledyr ser ud til at vær i topform.

Husk også altid at tage det seriøst, hvis du bemærker uregelmæssigheder i forhold til dit kæledyrs appetit, energiniveau eller toiletvaner. Sørg for at skrive dine observationer ned og tag gerne et par billeder. Det kan også være en god ide at føre en slags sundhedsdagbog for dit kæledyr, som du så kan vise til dyrlægen ved behov.

3) Tag et nærmere kig på dit kæledyrs kostvaner

Husk også at drøfte dit kæledyrs kostvaner med dyrlægen under besøget. Dyrlægen har måske nogle forbedringsforslag til ernæringen, både i forhold til produktvalg og mængde.

Her får du nogle kreative ideer til stimulerende og underholdende måder at fodre din hund på. Og her får du nogle forslag til hvordan du får din kat til at spise langsommere.

4) Hold øje med dit kæledyrs tandhygiejne 

Det er vigtigt at holde et vågent øje med dit kæledyrs tandhygiejne, eftersom huller og andre almindelige tandproblemer kan give alvorlige sundhedsproblemer ved manglende behandling.

Du kan holde dit kæledyrs bisser sunde ved hjælp af tyggesnacks og/eller specialudviklede tandbørster og tandpasta til kæledyr. Din dyrlæge kan også give dit kæledyr en professionel tandrensning for et strålende rent smil.

Brown and white border collie eating a treat

5) Pelspleje

Køb en god pelsbørste og væn dig til at pleje dit kæledyrs pels hver eneste dag - måske som en afslappende stund inden sengetid. Dit kæledyr vil elske dig for det, især i de varme sommermåneder. Desuden betyder daglig pelspleje færre dyrehår i boligen.

Hvis din hund skal klippes regelmæssigt (f.eks. puddelracer) bør du finde en dygtig og lokal hundeklipper. Udover pelsen bør du også rense dit kæledyrs øjne og ører for ørevoks, søvn osv. en gang om ugen. Mange af dyrepasserne hos Pawshake tilbyder pelspleje som ekstra service, så husk at forhøre dig om denne mulighed ved næste booking!

6) Sørg for hyppig vask af dit kæledyrs tæpper

Dit kæledyrs tæpper kan hurtigt komme til at lugte og kradse, hvis de ikke bliver vasket løbende. Lige som vi mennesker holder kæledyr skam også af blødt, rent og nyvasket sengetøj, og du bør derfor vaske alle hygge- og sovetæpper regelmæssigt. Samtidig forebygger du derved både lopper og dårlig lugt, helt uden brug af kemikalier eller parfume.

7) Vær standhaftig: slut med usunde snacks

Lidt rester fra aftensmaden her, et par pommes frites der...selvom der kun er tale om små portioner løber mængden hurtigt op. Under alle omstændigheder er den slags fødevarer uegnede som dyrefoder. Kæledyrets kost påvirker i høj grad dets helbred og trivsel, herunder bl.a. vægt og forventet levetid.

Og her taler vi altså ikke bare om en enkelt gulerodsstav eller et kogt æg - visse typer menneskeføde kan dit kæledyr nemlig godt tåle i små mængder. Det er dog vigtig at være meget opmærksom på indholdet af salt, fedt og kunstige tilsætningsstoffer, da kæledyr tåler disse ingredienser meget dårligt.

Disse fødevarer må du godt give dit kæledyr en gang imellem. Hvis du er frisk på selv at give dig i kast med at lave nogle sunde snacks til dit kæledyr, får du her nogle sunde og nemme opskrifter.  

Two dogs running with a red ball

8) Aktualiser dit kæledyrs kontaktdata

Er du flyttet siden du fik dit kæledyr, eller har du ikke helt tjek på vaccinationskalenderen? I så fald bør du kontakte din dyrlæge. Dyrlægen kan hjælpe dig med at få dit kæledyrs mikrochip aktualiseret, ligesom vedkommende også kan tjekke status på vaccinationer og ormekure. Sørg for at tjekke op på disse punkter i dit nye år. - Det føles godt at være up to date!

9) Beskyt dit kæledyr mod uvelkomne gæster

Lopper er absolut ikke nogen fornøjelse at stifte bekendtskab med for dit kæledyr. Endnu værre er det dog med flåtbårne sygdomme (bl.a. borreliose), der i værste fald kan være dødelige.

Her er forebyggelse bedre end kuren - snak med din dyrlæge om hvordan du bedst beskytter dit kæledyr. Når I har været på ture i naturen, skal du derfor altid sørge altid for at tjekke dit kæledyrs pels grundigt efter, når. 

Her får du flere tips til at forebygge flåtbid.

10) Find den perfekte dyrepasser

2020 var ikke ligefrem det mest forudsigelige år, og 2021 er heller ikke kommet helt problemfrit fra start, men der er håb forude! Snart bliver det muligt at rejse udenlands igen, og mange dyreejere glæder sig uden tvivl til at benytte sig af denne mulighed.

Mens vi venter på de åbne grænser, kan du med fordel bruge tiden på at udforske udvalget af dyrepassere i nærheden af dig. På den måde kan du allerede have en passende dyrepasser klar i kulissen, når det endelig bliver muligt at rejse igen.