Taler du med dit kæledyr? Godt! Bliv bare ved.

Author picture Pawshake  - opdateret: 15/05/2016

Noget tid siden spurgte vi på vores Facebook side, om i taler med jeres kæledyr. I svarede allesammen med et rungende JA: hver eneste dag, hele dagen lang. Og hvad snakker i med jeres trofaste ven omkring? Alt mellem himmel og jord! Hvordan jeres dag har været, hvad i laver og hvad i føler. Selvom det kan lyde mærkeligt for dem uden kæledyr, er det faktisk utrolig normalt at have en snak med sin vovse. Men vidste du, at det også er sundt?

Dit kæledyr ved præcis hvordan du har det

Selvom vi taler til andre mennesker med ord, sker 80 % af vores kommunikation via kropssprog. Dyr kan genkende få ord men forstår ikke rigtigt talt sprog. De er dog mestre i at forstå vores følelser, og er i stand til at fornemme hvad vi føler. Nogle hunde vil f.eks. ligge deres hoved på dit skød hvis du græder, mens din kat ofte vil sidde med dig hvis du føler dig ensom. Så det betyder faktisk ikke meget hvad du siger, men snarere hvordan du siger det. Hvis du taler regelmæssigt med dit kæledyr vil han komme til at kende dig ud og ind, og dette styrker jeres bånd.

Billede: Flickr

Det er godt for dig, at tale med dit dyr

Det er helt naturligt, at folk nyder at tale med deres kæledyr. Det er trods alt din bedste ven, en ven som du kan vise din sjæl til: dine hemmeligheder går ikke videre og dit dyr vil aldrig dømme dig. Derfor spiller kæledyr så vigtig en rolle i livet for voksende børn. Især børn der har autisme kan udvikle et ekstremt tæt bånd til deres hund eller kat. Kæledyr opfylder ligeledes en vigtig social funktion for forældre. Samtidig er en god gammel gemmeleg med din pelsven også fysisk godt for dig: det sænker stressniveauet og efterlader dig følelsen af at være gladere som resultat!

Det er godt for dit kæledyr, at blive talt til

Som allerede nævnt, dit kæledyr fornemmer hvor meget du elsker ham ved måden du taler til ham på. Han forstår måske ikke hvad du egentlig siger, men han vil føle en forbindelse. Du kan udtrykke en hel del gennem tonefald. En hund associerer f.eks. en høj, lys stemme med entusiasme og begejstring. En neutral, rolig stemme giver tryghed, mens en lav hård stemme signalerer utilfredshed eller vrede. Du kan derfor hurtigt bestemme dit dyrs velbehag, kun ved brug af din stemme. 

Billede: Flickr

Du lærer mere om dit dyrs sprog!

Selvom dyr er gode til at fornemme hvad vi siger, taler de stadig et andet sprog. Hvis du er opmærksom, vil du begynde at ligge mærke til at dit kæledyr har en del at sige ham selv! Fordyb dig i kropssproget af din kat, hund, kanin eller andet kæledyr for den sags skyld, og du vil hurtigt opdage at der er en hel ny verden af kommunikation. Når du forstår dit kæledyrs sprog bedre, vil jeres bånd blive endnu stærkere.