Sikker flyrejse med dit kæledyr

Author picture Pawshake  - opdateret: 04/04/2016

I vores tidligere blogindlæg nævnte vi, at under visse omstændigheder, kan du tage dit kæledyr med ombord på et fly. Dette er fantastisk hvis du planlægger at være væk for en længere periode, f.eks. hvis du midlertidigt immigrerer til et andet land. Men det anbefales ikke at flyve med dit kæledyr for kortere perioder, da det kan forårsage betydelig stress. Hvis du har tænkt dig at flyve med dit kæledyr, så underret altid flyselskabet i god tid. På denne måde kan de reservere et passende sted for jer. En hund kan rejse som håndbagage, i lastrummet, eller på en separat last flyvning. Hunde med flade næser må kun flyve i kabinen, da de kan lide af luftvejsproblemer. Uanset hvordan dit kæledyr vil rejse, er det vigtigt at forberede ham grundigt før hans flyvning.

Start din forberedelse tidligt

Hvis du ønsker at undgå eventuelle uønskede overraskelser eller sidste øjebliks aflysninger, er det vigtigt at begynde dine forberedelser mindst 3 måneder i forvejen. Tjek med dit flyselskab, hvilken type transportkasse du har brug for. Specifikationerne og dimensionerne vil ikke kun variere for hver hund, men også for hvert flyselskab. Når du har købt den korrekte transportkasse, bør du give din hund plads til at vænne sig gradvist til den. Placer den i dit hjem med dørene åbne og læg nogle godbidder indeni, et par uger inden i skal rejse. Gør det behageligt og positivt for din hund. På denne måde vil det blive et sikkert sted, hvor din hund kan føle sig tryg og tilpas. Ekstra tip: sæt et mærkat på kassen, der viser din hunds navn og oplysninger, eventuel sundheds- og ernæringsmæssig vejledning, samt dit eget navn og kontaktoplysninger. Giv din hund et halsbånd på som indeholder samme information.

Billede: Flickr

Dit kæledyrs rejsedokumenter og vaccinationspapirer skal være opdaterede og fuldendte, for at han kan have tilladelse til at gå ombord på flyet. Selvom kravende er forskellige for hver destination, er det generelt et must at du har følgende dokumenter i orden: et nyligt sundhedscertifikat fra din dyrlæge, rabies certifikat og en korrekt registreret mikrochip. Særlige karantæneregler kan også gælde for visse destinationer. Kontroller altid grundigt den information som er givet af ambassaden i den gældende destination, eftersom en karantæne bestemmelse kan fastsætte, at dit kæledyr forbliver i karantæne i flere uger eller måneder, før de får lov til at være sammen med dig.

Flyrejser kan være ret stressende for dyr, men du bør dog aldrig give dit dyr bedøvende midler. Temperatur- og trykvariationer kan gøre ham syg eller endda blive bevidstløs. Hvis du ønsker at lindre hans stress, så overvej homøopatiske behandlinger, såsom Bach blomsterremedier. Konsulter altid med en ekspert på forhånd.

Tag din hund ud på en lang gåtur før afrejse: dette vil ikke kun give ham tilstrækkelig mulighed for at gå på toilettet, det vil også brænde hans overskydende energi og øge sandsynligheden for, at han vil sove trygt på flyet. Giv ham vand helt indtil afrejsen, men giv hans sidste måltid mindst 4 timer i forvejen. For at forhindre kvalme, bør det også være et let fordøjeligt måltid som din hund allerede er vant til. Sæt ikke en vandskål i transportkassen, da dette kun vil ende med at spilde, hvilket vil gøre rejsen ubehagelig for din hund. De fleste hunde vil alligevel være for stressede til at drikke. Hvis du ønsker at give din hund lidt flydende forfriskninger med under hans flyvning, så hæng en vandflaske for gnavere i hans kasse i stedet.

Under flyrejsen

Desværre vil dit kæledyr ikke være i stand til at forlade sin transportkasse eller kurv under flyvningen, selv i kabinen. Hvis dit kæledyr rejser med som håndbagage, kan du naturligvis placere hans kasse på dit skød for at berolige ham. Naturligvis, vil du ikke være i stand til at gøre det, hvis han rejser i lastrummet. I dette tilfælde, bør du sørge for, at hans transportkasse indeholder et yndlingslegetøj, bamse eller et stykke af dit tøj med din duft, da dette vil hjælpe med at berolige ham.

Efter flyrejsen

Dit kæledyr vil ikke have været i stand til at spise eller drikke under hele flyveturen. Så hav hans vandskål og foretrukne godbid klar ved landing. Og tag ham ud på en lang gåtur, så snart du får muligheden for det. Men forvent ikke, at den straks vil forsætte sin normale munter og energiske adfærd. En flyvning er en stor begivenhed for en hund, og det kan virkelig tage ham et par dage eller endda uger, før han er ovenpå igen! Han har måske ikke lyst til at spise, drikke eller gå på toilettet i første omgang. Pres ham ikke. Giv ham tid til at komme sig stille og roligt og vær ekstra sød ved ham i stedet. Bliv ikke sur, men giv ham snarere tid til at falde til. Det er dog vigtigt at give ham et sundhedstjek. Bemærker du noget usædvanligt eller mistænkeligt? Så tag ham til en dyrlæge for en professionel undersøgelse.Overvældet af alle de gode råd? Det er forståeligt! At rejse med dit kæledyr, er bestemt en kompleks situation som kræver omhyggelig planlægning. Hvis du foretrækker at rejse uden dit kæledyr, så sørg for at have booket en kærlig og trofast kæledyrspasser i god tid. På denne måde kan både dyr og dyrepasser stille og roligt lære hinanden at kende på forhånd.

God rejse!