Planter som er giftige for katte - og mere sikre alternativer.

Planter som er giftige for katte - og mere sikre alternativer.

04/01/2016

Katte er naturlige kødædere, men en gang imellem kan de godt lide lidt grønt som tilbehør. Desværre, er ikke alle planter og grøntsager sikre for din kat - nogle er ligefrem giftige. Hvilke planter og grøntsager bør du undgå at give til din kat og hvad er de sunde alternativer?

Hvilke grøntsager er giftige?
Mange slags grøntsager er giftige for katte. For eksempel natskyggefamilien, såsom tomater og auberginer. Ligeledes løg, hvidløg og avocado, er også giftige for din kat. Listen for giftige grøntsager er faktisk så lang, at det nok er bedst at undgå vegetarisk mad fuldstændigt.  Du kan altid tilbyde din kat usaltet fisk og kød (råt eller tørret) som en snack. Kattemælk eller tørfoder med et højt indhold af kød er skønt for din kat.

Det er bedre at fodre din kat med kød end med grøntsager

Hvilke planter er giftige?
Katte undgår som regel giftige planter i huset, da de har en bitter smag. Nogle af de mest giftige planter er kun farlige, hvis de indtages i store mængder. Dog, er det stadig mere sikkert at undgå de giftige planter i dit hus eller ihvertfald holde dem ude af din kats rækkevidde. Du bør især være forsigtig med planter såsom Ficus træet, og enhver art der er en del af lilje familien, azalea, poinsettia, enhver art af narcissus, samt de fleste saftige planter og kaktus. Du kan finde en detaljeret liste her.

Kattegræs er en sikker "grøntsag"

Hvilke planter er sikre?
Der er nogle få ugiftige indendørs planter, såsom edderkoppeplanten, nogle palmearter, f.eks. dværg daddelpalme, bregner, gerbera planten og orkideen. Selvfølgelig er disse planter stadig ikke ment til at blive spist! Hvis din kat tygger på dine planter, kan det betyde at hun er i mangel af folinsyre. Udendørs katte kan nemt få deres supplement ved at spise græs, men det er meget sværere at finde for indendørs katte. Derfor er det en god ide, at tilbyde dem lækkert og friskt kattegræs en gang imellem. Det indeholder nok folinsyre og de fleste katte er helt vilde med det. Dog skal du være opmærksom på, at de vil kaste det op igen, da de ikke rigtigt kan fordøje græs. Bare rolig, dette er helt normalt! Gør rent efter dem - også er alt ok :-)

Udendørs katte kan nemt finde deres egen græs

Du kan købe en potteplante af kattegræs som de kan æde af, hos din lokale blomsterhandler eller i nogle dyrehandlere. Det er dog også sjovt at vokse selv. Frø og bakker kan du få hos dit lokale havecenter.