Jeg vil have en hundehvalp! 6 spørgsmål til dig som vil have hund

Jeg vil have en hundehvalp! 6 spørgsmål til dig som vil have hund

22/01/2016

Hvis du overvejer at få en hvalp, bør du overveje en række vigtige aspekter før du beslutter dig. Ja, det er utrolig spændende og fantastisk at få en hundehvalp og det vil ændre dit liv fuldstændigt. Socialiseringsperioden er en helt særlig tid. Din hvalp udvikler et bånd til dig og din familie og det er starten på et fantastisk venskab. For at sikre, at du kan nyde livet med denne dejlige hund for varigheden af hans eller hendes fulde levetid, er det vigtigt at besvare disse spørgsmål først:

Donna med de tofarvede øjne -  Pawshaker Lailas hvalp

1) Vil jeg have en hvalp eller en ældre hund?
Selvfølgelig er hundehvalpe uendeligt søde og sjove, endda uimodståelige, men de kræver også en masse arbejde og dedikation. Det kan sammenlignes med opfostring af et spædbarn, det tager virkelig meget af din energi og opmærksomhed! En hvalp skal først trænes til at være renlig og den skal lære at gå ud, hver gang den skal på toilettet. Unge hunde har tonsvis af energi og din dejlige lille hvalp, på trods af din bedste træningsindsats, kan vokse sig op til at være en meget udfordrende teenager. De er ikke små og søde for evigt ... På bare et par måneder, vil din hvalp gå fra at være en sød lille vuf til en ranglet teenagervovse ind i en voksenhund, som vil, med lidt held, være med dig i 15 år. Måske bør du overveje om du kan elske en ældre hund lige så meget? Internaterne er fyldt med dejlige hunde som fortjener en ny chance. Det er utrolig givende at adoptere en hund. Hvad er mere smukt end at tilbyde en hund et nyt liv og give dem et kærligt og varmt hjem!

2) Vil du have en racehund eller blandingshund?
Hvis du leder efter en racehund, kan du finde registerede opdrættere via Dansk Kennel klub. Fordelen ved at få en racehund er, at du kan overveje på forhånd, hvilke karaktertræk der ville gøre en hund passende til din situation. Du kan foreksempel vælge en lille eller stor race, en aktiv eller en familievenlig og rolig race. Glem ikke, at hver hund er individuel og hunderacen ikke afgører alt om hundens adfærd og karakter. Hvordan hunde udvikler sig, afhænger af dens gener, oplevelser, socialisering, træning, motion og den kærlighed og stimulering den får fra dig. Har du ingen særlige præferencer? Så tjek de lokale dyreinternater og rednings organisationer, hvor mange forskellige slags hvalpe leder efter et nyt hjem. Der er også mulighed for at adoptere fra udlandet. Når du vælger en rednings organisation, bør du sørge for at den er lovlig. De bør have en offentlig årsrapport, langsigtede projekter, god screening og matching af både hunde og potentielle ejere, samt give deres hunde en ren sundhedsattest med vaccinationer og ormekurer før adopteringen.

Buddy, Pawshaker Toves hvalp

3) Er min hundehvalp fra et sundt og balanceret kuld?
Uanset om du køber din hvalp fra en opdrætter, et internat eller en privat person, er det vigtigt at vide, at din hvalp voksede op under gode og sunde forhold. Køb ikke en hvalp fra den "forkerte" opdrætter, bare fordi du har ondt af den. Dette er præcis, hvad der gør såkaldte Puppy mill forretninger så succesfulde og holder dem igang. Derfor bør du sikre at din hvalp kommer fra et sundt og balanceret kuld. Det er essentielt, at din hvalp ikke er yngre end 7 uger (ideelt 9 til 10 uger) når den forlader sin moder. Helbredsoplysninger skal være tilgængelige. Når du besøger kuldet, skal moderen være til stede. Både hvalpe og moder skal være rene og sunde og i hvertfald ikke bange eller aggressive. Også vigtigt: opdrætteren skal være nysgerrig omkring dig og din livsstil. En god opdrætter vil spørge en masse spørgsmål for at lære dig bedre at kende og sikre at deres hvalp får et godt nyt hjem. Vil du være sikker på at du har valgt den rette opdrætter? Brug den officielle liste via Dansk Kennel Klub!

4) Har jeg råd til at have hund?
En hund fra en opdrætter er som regel dyrere end en hund fra et internat eller rednings organisation. Men tag ikke kun forbehold for de indledende omkostninger når du anskaffer hund - selv hvis du vælger en "dyr" stamtavle hvalp, er det virkelig kun en brøkdel af, hvad den vil komme til at koste dig igennem hele hans eller hendes levetid. Legetøj, senge, snore, andre tilbehør, bure, foder, tyggeben, mulige ændringer til dit hjem, have eller bil for at gøre dem hunde-sikre, pelspleje, forsikring, hundetræning, hundeluftere og hundepassere osv. Tag alt dette (plus ekstra i tilfælde af nødsituationer ...) i betragtning når du laver dit ugentlige eller månedlige budget for din hund. Kan du sørge for alt ovenstående under hundens fulde levetid?

Futte, Pawshaker Pias hvalp

5) Har jeg tid nok til en hund?
Energiniveauet skifter fra hund til hund, men i sidste ende har hver hund brug for at komme ud på en daglig gåtur. Flere gange om dagen, har hunden brug for at komme ud for at gå på toilettet, snuse, lege og løbe. Det er vigtigt at du har masser af tid til at tage din hund ud. Du vil også være nødt til at gøre det om vinteren, når det regner, blæser eller sner. Det er ligeså vigtigt, at din hund ikke er alene hele dagen. Hunde er sociale dyr som bliver meget ensomme, stressede eller deprimeret, hvis de er efterladt alene i for lang tid. Er du eller et medlem af familien tilgængelig for hunden? Særligt i hvalpentiden har de konstant brug for opmærksomhed. Det anbefales at tage fri fra arbejde i mindst 4 uger, når du får hvalpen, og selv efter det, kan du ikke være i stand til at lade dem alene for en hel arbejdsdag.

Bella, Pawshaker Jeanets hvalp

6) Er jeg vild med hunde?
Selvfølgelig skal svaret på dette være en kæmpe, rungende JA! Hvis du er helt syg med hunde, vil du ikke have noget imod mudrede poteaftryk, masser af hundehår eller hvis dine nye sko uheldigvis blev til dejlige tyggeben ... En rigtig hundeelsker nyder gåture med deres hund i ethvert slags vejr. Ja, en hund kræver en masse opmærksomhed, tid, energi og ikke mindst tålmodighed. Nogle gange vil den skabe frustration. Men hvis du elsker hunde, ved du også at du får et helt særligt og smukt venskab til gengæld!

Vi ville elske at høre dine hundehvalpe historier! Tjek vores Facebook side for mere hvalpe inspiration. Masser af Pawshakers har delt billeder af deres dejlige hundehvalpe med os :-)