Hvorfor kradser din kat og hvad kan du gøre ved det?

Hvorfor kradser din kat og hvad kan du gøre ved det?

10/11/2015

Alle katteejere kender det: ødelagte møbler, kradsemærker på væggene, løsrevet tæpper ... Det er bare sådan katte er. Men hvorfor? Og hvad kan du gøre ved det?

Det er en naturlig adfærd for katte at kradse i ting. De gør det som pleje for deres poter og kløer, for at markere deres område eller for at lindre stress. De gør det bestemt ikke for at udfordre dig eller fordi de er frække. Derfor bør du aldrig straffe dem for at kradse - de ville simpelthen ikke forstå det. Så hvad kan du gøre? Her er nogle gode råd:

1)  Gør dine møbler utiltrækkende

Afhold din kat fra at skrabe i dine favorit møbler. Dette opnås ved grundig rengøring af de eksisterende kradsemærker, da katte vender tilbage til deres "markerede" steder. Du kan bruge et anti-lugt vaskemiddel som fjerner alle tidligere lugte og gør det neutralt. Du kan også lave hjemmelavede overflader omkring i hjemmet som er ru og tiltalende at kradse i, som alternativ.

2) Tilbyd nok alternativer

Tilbyd din kat nok steder hvor hun kan kradse alt hvad hjertet begærer. Hvis du har flere katte, bør du sørge for at hver kat har deres egen kradsepæl. Du kan også montere kradsebrædder på din vægge. Sørg for at montere dem i den rette højde for din kat: hun er meget længere når hun strækker sig helt ud :-) Du kan også købe et stykke pap og udskifte dem regelmæssigt. Kradsepælen eller brættet kan gøres særligt tiltalende hvis du tilføjer katteurt eller baldrian.

3) DIY: Lav dit eget kradsebræt

Kradsebrædder kan være ret pebret, så istedet kan du lave et selv ved hjælp af et solidt bræt, et stykke cedertræ og noget sisal reb. Fastgør brættet til træet og bind rebet stramt omkring. Fastgør godt ved hjælp af små søm eller stifter. Du kan også lave et kradsebræt ved hjælp af et stykke tæppe. Dæk et bord med et stykke tæppe (helst et tæppe med sløjfer, så kloen vil blive fanget (din kat vil kede sig hvis kløerne bare smutter igennem), og monter bordet på en væg ved hjælp af rawplugs og skruer. Sørg altid for at vedhæfte dit kradsebræt godt, så der vil være nok modstand, når din kat kradser løs. Kontroller også for eventuelle søm eller stifter, der kan stikke ud. Altid sikkerhed først! ;-)

4) Afslapning og sjov

Tag altid forbehold for at din kats kradsning kan være et tegn på stress. Er hun måske bange? Er der for mange katte omkring hende eller stressende aspekter i hendes liv? Giv et sikkert og roligt område hvor din kat kan tage ly, og sørg for at give masser af distraheringer og leg.

Du har ikke nok tid til at underholde din kat? Eller leder du efter en legekammerat til hende? Du kan altid booke en kærlig kattepasser via Pawshake!