Hvad er bedst: en inde eller udekat?

Author picture Pawshake  - opdateret: 20/06/2016

Noget tid siden spurgte vi på vores Facebook side om din kat er en inde eller udekat og grunden til det. Jeres svar spændte bredt, hvilket ikke er overraskende, da der er ligeså mange grunde til at holde din kat indendørs som der er udendørs. Så hvad er bedst: en inde eller udekat?

Udekatten: fri og fuld af eventyr
En udekat kan få frie tøjler til dens naturlige instinkter. Din kat er en naturlig jæger, som elsker at fange fugle og insekter. Og der er ikke noget bedre for ham end at overgive hans friskfangede bytte til dig som en "gave"... Desuden giver en stor udendørs legeplads rig mulighed for at klatre, spise, udforske og bevogte området, og kradse kløer! Katte som får lov til at strejfe omkring udenfor kan fordybe sig fuldt i katteadfærd, de får masser af motion og er generelt mere tilfredse. Nogle katte er dog så eventyrlystne, at de sjældent kommer hjem igen, hvilket egentlig ødelægger formålet med at have et kæledyr i første omgang! Der er også risici. Når din kat er udenfor, vil den være mere udsat for en række farer, såsom trafik, utilsigtet forgiftning, slagsmål og uønsket forældreskab, og de kan endda også blive væk. Ældre katte eller katte med allergi eller personskader er i særlig risiko.Hold din udekat sikker
Heldigvis kan du nedsætte risikoen for "udendørs farer" ved at mirkochippe din kat, give ham regelmæssig ormekur og sørge for at hans vaccinationer er opdateret. Du bør også kastrere eller sterilisere din kat. På den måde vil hankatte ikke vandre afsted og lede efter en hunkat og hunkatte vil ikke have et uplanlagt kuld. Gør din kat synlig med et selvlysende halsbånd, som bærer hans navn og dit telefonnummer, og hold ham inde om natten. Bor du på en travl vej og er bekymret for trafikuheld? Alt du skal gøre her, er blot at indhegne og dække en del af din have ved at bruge kattenet. Derefter vil dit pelsbarn være i stand til at nyde det store udendørsområde sikkert.

Indekatten: hyggelig og selskabelig
Indekatte får ikke muligheden for at opleve glæderne ved et udendørsliv, men det betyder ikke at de ikke kan leve et fyldestgørende liv indendørs. De er mindre tilbøjelige til at lide af parasitter eller smitsomme sygdomme og vil heldigvis aldrig vide farerne ved trafik. En anden fordel er, at de ikke kan gå på toilettet i andre folks haver (hvilket holder naboerne glade ;-)), og de vil ikke komme hjem med et uvelkommen bytte, såsom mus. Indekatte er som regel også mere selskabelige: de elsker at hygge sig på dit skød og i kommer til at nyde meget mere af hinandens selskab. Men der er også risici forbundet med at holde din kat indendøre. De kan ikke tilfredsstille deres jagt instinkter for eksempel, og de har færre muligheder for at motionere. Det betyder, at de kan komme til at kede sig og lade det gå ud over dine møbler. Der er ligeledes få "neutrale områder« i huset, som kan skabe spændinger og føre til slagsmål med andre kæledyr eller endda børn og besøgende. Indekatte som keder sig kan udvikle psykiske eller adfærdsmæssige problemer og er langt mere tilbøjelige til at blive overvægtige. Pas også på åbne vinduer, giftige planter og farlige kabler, og sørg for, at medicin er holdt uden for rækkevidde. Så, som du kan se, er der masser af 'farer' i forbindelse med at leve indendørs. Heldigvis kan du gøre noget ved det!Hold din indekat sund
Indekatte har ikke ubegrænset adgang til en udendørs legeplads. Giv dem derfor masser af distraheringer og muligheder for leg. Som minimum, sørg for at din indekat har et kradsetræ, masser af legetøj og masser af andre sjove legeredskaber, såsom en katte tunnel. Katte legetøj behøver heller ikke at være dyrt! Brug gamle papkasser og hæng klatre hylder på dine vægge, for at skabe en sjov indendørs legeplads for din lodne ven. Forkæl din kats jagtinstinkt ved at opmuntre ham til at jage efter kat tryllestave eller dril ham med en laserpointer. Hvis du ønsker at gøre din kat virkelig glad, så overvej at skaffe en bror eller søster til ham om en legekammerat: på den måde, kan de løbe rundt sammen og bruge tid på at soignere hinanden. Glem ikke at holde åbne vinduer lukket med gazebind for forhindre din kat i at slippe ud eller falde ud, og opbevar farlig elektronik og medicin sikkert uden for rækkevidde. Fjern ligeledes eventuelle giftige potteplanter og erstat dem med dejlig frisk kattegræs i stedet. Sidst men ikke mindst: Giv din kat en stor kattebakke (eller flere - mindst én for hver kat) og sørg for at rense og rengøre dem regelmæssigt. Katte er ekstremt særlige omkring deres toiletter!

Bør du vælge en inde eller udekat?
Katte der allerede er vant til at være udenfor, bør ikke holdes indendørs senere i deres liv; dette ville begrænse deres frihed. Til gengæld kan katte, som er holdt indendørs fra en tidlig alder, forsætte med at bo indendørs, med forudsætning for, at de er forsynet med nok distraheringer og motion. Overvej derfor behovene af din kat grundigt og sørg for at det passer til hans eksisterende situation. Hvis dit hus er et sikkert miljø, har du sikkert ikke noget imod lidt slid på dine møbler og du kan give din kat masser af underholdning, så han kan leve et perfekt tilfredsstillende liv indendørs. Omvendt: Hvis du reducerer risikoen, kan din kat også nyde et spændende og eventyr-rigt liv i den store udendørs verden.
Er din kat en inde eller udekat? Hvorfor? Del dine tanker med os ved at efterlade din kommentar nedenfor!