Er dit kæledyr bange for fyrværkeri? Sådan forbereder du dig

Er dit kæledyr bange for fyrværkeri? Sådan forbereder du dig

31/12/2015

Fejrer du nytårsaften sammen med dit (gæst) kæledyr? Så læs dette. Der er nemlig gode chancer for at dine dyr er bange for alt det fyrværkeri som skal fyres af. Der er mange måder du kan træne dit kæledyr til ikke at være bange, men det giver ikke mening at starte nu, da du ikke vil have nok tid til at opnå de rette resultater så kort tid før det hele starter. Når du når midnat, får du travlt med at åbne champagne og kramme dine familie og venner. Derefter skal alle udenfor og se det flotte fyrværkeri fyres af. Hvis du bare et øjeblik ikke er opmærksom, kan det have store konsekvenser. Læs med og se hvordan du undgår en dårlig situation.


På nytårsaften: forberedelser
Tag din (gæst) hund ud på en lang og god dagstur, så den kan løbe og lege. Efter at have brændt en masse energi af i løbet af dagen, vil der ikke være meget overskydende energi om aftenen. Lad den også komme ud tidligt på aftenen (i snor!) så den ikke behøver at gå på toilettet lige når fyrværkeriet starter. For hunde som er meget bange, kan du købe en særlig sikkerhedssele som de ikke kan slippe ud af, hvis de skulle blive bange for tidlig fyrværkeri og løbe væk. Kontroller også at din snor ikke har ødelagte punkter. Har du katte? Så gør du klogt i at holde dine døre og kattelemme lukkede for en sikkerheds skyld. På denne måde holdes de indenfor i tryghed og sikkerhed mens fyrværkeriet er igang. Det er bedst at trække gardiner og persienner for, så dyrene ikke kan se de mange lys og blink udenfor.Et sikkert sted at gemme sig
Hvert dyr reagerer på stress på deres egen måde, men de fleste vil have lyst til at gemme sig et sted hvor de føler sig afskærmet og sikre. Særligt katte kan findes under sofaen, i skabet eller under sengen i disse tider. Lad dem gemme sig hvor de har lyst og hiv dem ikke ud! Lad dit kæledyr vælge et sted hvor de føler sig sikre og straf dem aldrig for at være bange. Når hunde er stressede, har de en tendens til at miste deres appetit, slikke deres næse, ryste eller pive. Hold dig rolig og forsikre din hund om at du er der for ham. Hvis de søger din kærlighed, så læg din hånd forsigtigt på dem, men pres ikke på og giv hellere plads til en stresset hund. Forresten, er det en myte at dyr der er bange, skal ignoreres for at angsten ikke bliver værre. De har brug for deres menneske til at være der for dem. Hvis du overvejer et angstdæmpende medicin, bør du konsultere en dyrlæge. Pas på med acepromazin: det vil gøre at dit dyr er ude af stand til at bevæge sig og dermed udvise nogen stresssymptomer, men de er stadig fuldt bevidste over hvad der sker omkring dem. En virkelig skræmmende og traumatiserende oplevelse!

Billede: Amanda Quintana-Bowles

3, 2, 1.... Godt Nytår!
Bang! Champagnen åbnes og festen er igang. Alle er oppe for at kramme og kysse hinanden og folk bevæger sig festligt omkring. En besøgende kommer og går, hoveddøren er åben - helt kort, rent kaos! I disse situationer, er der størst sandsynlighed for at din hund eller kat løber væk. Ved midnat kan det begyndende fyrværkeri med deres øredøvende støj sende et dyr løbende i blind panik. Ja, dette kan endda ske for katte som aldrig har vist nogle tegn på frygt før. Hold alle døre lukkede og hold et øje på dit kæledyr hele tiden. Det er en god ide at nominere en "hjælpende kæledyrspasser" før klokken slår tolv, som kan hjælpe dig med at være ved dyrenes side og holde alle døre lukkede.

Det er synd at se sit dyr være bange, men heldigvis varer fyrværkeriet ikke for altid. Når alt er faldet til ro igen, kan hundene komme udenfor - igen i snor, bare for en sikkerheds skyld, i tilfælde af at der stadig ligger nogle heksehyl eller andet fyrværkeri. Det er skønt for dem hvis de kan forkæles med et lækkert kødben efterfølgende. De har trods alt været meget modige og at tygge på noget, har vist sig at være beroligende for hunde. Hvis du har kat, kan du forkæle hende med en god omgang nus og bagefter lade hende komme udenfor.

Hav et rigtig godt nytår og 2016, kære dyr og dyreejere af Danmark