Dette bør du vide omkring din hunds afføring

Author picture Pawshake  - opdateret: 20/06/2016

Indtil 1990'erne var det offentlig brokke nummer 1: hundelort på fortorvet. Det var dengang! Siden indførelsen af strengere love rydder nu de fleste hundeejere op efter deres firbenede venner. At rydde din hunds pølle op er faktisk mere fordelagtigt end du tror. Din hunds afføring afslører faktisk en hel del om hans aktuelle helbredstilstand. Så tid til at overvinde dine forbehold, snup en pose og begynd at studere det brune stads!

Hvis du elsker din hund, så bør du holde et vågent øje på hans tarmbevægelser og kontrollere kompositionen af hans afføring. Hvis du benytter dig af en hundepasser eller hundelufter, så spørg dem om at rapportere præcis "hvad" din hund lavede under deres pleje og hvordan det så ud. Anmod om, at din hundepasser efterlader en seddel for eksempel, som indeholder kort information omkring gåturen, din hunds adfærd og hans afføring. På den måde vil du kunne opdage og reagere hurtigere på unormale mønstre

Billede: Flickr

Hvordan ser sund hundeafføring ud?

Normal "sund" hunde afføring er solid og mørkebrun i farven. Det bør ikke være for hårdt, du skulle helst kunne samle det op relativt nemt. Afføring som er for blødt kan resultere i problemer med analkirtlerne - to sække tæt på hundens anus, som er fyldt med et ildelugtende stof som giver afføringen den mærkelig luft. Hver gang din hund har været på toilettet, vil hans analsække være tømt. Hvis hans afføring er for blød, kan hans analkirtler blive tilstoppet, forårsage kløe eller irritation. Omvendt, hvis det er for hårdt, kan det føre til smerte og forstoppelse. I gennemsnit bør din hund gå på toilettet en til to gange om dagen.

Hvornår bør du være bekymret?

Hvis din hunds afføring (pludselig) tager en anden farve, bliver for blød eller for hård eller begynder at lugte virkelig meget, skyldes det formentlig et problem med hans mad. Skrald ind betyder skrald ud... Så sørg for at du fodrer din hund med kvalitets tørfoder eller mad af høj kvalitet og så lidt fyldestoffer som muligt. Såsom korn, der gør hans afføring blød. Masser af motion, regelmæssig ormekur og et stress-frit liv fører også til en sund pølle produktion ;-)

Photo: Flickr

Hvis din hund udvikler diarré eller begynder at have hyppig afføring eller får stoppet mave, er der formentlig noget du bør tjekke op på. Der kan være mange mulige årsager: en infektion, en virus, orme, parasitter eller endda madallergi. Konsulter altid din dyrlæge hvis du har nogle bekymringer.

Så sæt snor på din vovse og snup hundeposerne - nu er det tid til at komme helt tæt på din hunds pølle! Tilbyder du hundepasning eller hundeluftning? Så glem ikke at give ejeren regelmæssig information omkring deres hunds afføring. Det kan godt tage lidt tid at vænne sig til, at studere hundens pølle, men er din trofaste ven ikke det værd?

God hundeluftning! ;-)