Der findes ikke dovne hunde

Author picture Pawshake  - opdateret: 30/03/2016

Vi mennesker er mestre i dovenskab: nogle gange har vi ikke lyst til at stå ud af sengen eller håndtere en travl dag forude. Hunde er helt anderledes. Selv om de har brug for masser af hvile og elsker at snooze på sofaen, er ordet "doven" bare ikke i deres ordforråd. Hvilket er lidt mærkeligt, for nogle gange forekommer det modsatte sandt.

Alle hunde nyder at gå ture, snuse og lege udenfor. Naturligvis skifter energiniveauet for den enkelte race og alder, og hunde sover gennemsnitligt 14 til 18 timer per dag: hvalpe endda mere! Dog kan menneskets bedste ven langt fra beskrives som doven. Så hvorfor opfører din vovse sig som en sofahund?

I modsætning til mennesker, brokker hunde sig ikke. Hvilket betyder, at vi nogle gange ikke lægger mærke til hvis de er i smerte, ubehag eller føler sig anspændt. Dog vil din logrende ven prøve at fortælle dig det på hans egen måde. Ved at hvine, klynke, gabe eller bruge andre stresssignaler. Og eftersom alle hunde elsker en gåtur for at snuse godt omkring, er der bestemt noget galt med din hund hvis han ikke føler sig motiveret til det. Det er dit ansvar som hundeejer eller hundepasser, at finde ud hvad der præcis er galt. Nedenfor er et par mulige grunde:

Din hund er i smerte
Er din hund sløv og viser ikke sin sædvanlige entusiasme for hans gåtur? Så er der en god chance for, at han er i smerte. Hunde er ikke i stand til sige "av!" eller brokke sig som reaktion på smerte. Du vil sandsynligvis ikke engang bemærke, hvis din pelsven har kronisk led - eller muskelsmerter fx. Men at gå, lege eller løbe er ikke sjovt for en hund i smerte! Desværre er der mange hunde i Danmark som lider af uopdaget smerte. Så kontroller altid om din vovse viser tegn på fysisk ubehag. Et besøg hos dyrlægen eller en kiropraktor vil eliminere enhver tvivl og heldigvis kan mange problemer løses med kost, medicin eller fysioterapi.

Din hund er bange
Du tager din hund udenfor, men han kommer ikke når du kalder. "Fido, Fiiiiidoo, kom her!" Men Fido har allerede sat rødder i sit sted. Du tænker "hey, hvad er problemet? Kom nu bare her", men Fido har set noget skræmmende. Måske en anden hund, en gruppe mennesker, en cyklist eller noget andet som har skræmt ham. Observer hans kropssprog: positionen af hans hale og øre, hele hans opførsel. Kigger han væk, prøver han at gøre sig selv mindre, gisper eller gaber han, ligger hans ører fladt ned? Disse er stresssignaler som betyder: Jeg vil ud af denne situation så hurtigt som muligt! Din hund er ikke doven, men bange. I stedet for at blive sur og råbe ad ham, bør du berolige ham og forsikre ham om at alt er okay. Du vil trods alt ikke have at han kommer ud af frygt for irettesættelse, men tværtimod fordi han har lyst til det, ikke?

Gaber din hund fordi han er træt, eller fordi han er stresset?

Din hund føler sig nede
"Min hund kan ikke lide at gå ture og foretrækker at ligge doven rundt omkring". Eller "min hund har det rigtig fint derhjemme, han ligger sig bare til at sove". Mange mennesker tror at deres hund er doven fordi han er sløv og inaktiv. Men årsag og virkning forveksles ofte. Af natur elsker hunde at gå udenfor og udforske. Hvis en hund spenderer en masse tid alene hjemme, vil den uundgåeligt føle sig nede. Ja hunde kan blive deprimerede! En hund som ikke bliver tilstrækkeligt stimulereret vil trække sig væk og blive sløv. Han vil tilbringe sine dage på at sove fordi der ikke er andet at tage sig til. Ingen har lyst til at tage ham ud på gåtur eller lege med ham. Har du mistanke om at din hund føler sig nede? Så introducer ham forsigtigt til mere aktivitet: tag ham ud på flere gåture og prøv at varier din rute så han kan udforske nye lugte. Giv ham masser af underholdning og legetid og han vil være tilbage til sit glade gamle jeg på ingen tid.

Din hund er overvægtig
Jep, hunde kan blive overvægtige, ligesom vi kan. En overvægtig hund vil have svært ved at røre sig. Han vil have lyst til det men ikke rigtig kunne håndtere det! Hvis du ikke passer på, kan din ellers energiske og fit hund blive langsom og sløv, hvilket kan resulterer i, at han hober uvelkomne kiloer til sig. Men hvordan kan du finde ud af om din dyrebare vovse er overvægtig? En god guideline for en sund vægt er: du bør nemt kunne føle, men ikke se, han ribben, og han bør have en fin trimmet mave. Er din hund ved at blive lidt for buttet? Så juster mængden af hans foder, du vil faktisk gøre ham en kæmpe tjeneste! Tag ham med på så mange gåture som muligt hvor i løber og leger. På ingen tid vil din livlige og aktive ven dukke op igen.

En sund og glad hund elsker at gå på opdagelse og nyde en god omgang snuse runde

Selvfølgelig er ikke alle hunde født som atleter. Nogle racer er mindre fysisk aktive end andre og ældre hunde er som regel mere rolige. Men en sund og glad hund er altid entusiastisk, opmærksom og helt bestemt klar på en gåtur. Virker din hund (eller hunden som du passer) "doven"? Så lyt til hvad han forsøger at fortælle dig og kig efter den dybereliggende årsag. Så snart du begynder at arbejde med det, vil du se hvad et naturligt muntert og nysgerrigt dyr din firbenede ven virkelig er.