Alt du bør vide omkring at klappe en hund

Author picture Pawshake  - opdateret: 15/03/2016

Det første som mange af os gør instinktivt når vi ser en hund, er at række ud for at klappe den. Hvilket ikke er overraskende, når de fleste hunde ser så uimodståelige søde og bløde ud. Børn især, har som regel lyst til at sige hej og klappe de hunde de møder. Men er det altid en god ide? Nedenfor er nogle brugbare råd til hvordan du bedst klapper en fremmed hund.

I modsætning til mennesker, er hunde ikke rigtig vilde med at blive krammet. Men vi mennesker har stadig tendens til at ligge armene omkring hver hund vi møder. De fleste hunde finder sådan en tilgang meget ubehagelig eller ligefrem skræmmende - derfor ikke så god en ide alligevel! Heldigvis nyder mange hunde at blive kælet og klappet, såfremt det gøres på den rigtige måde. Så hvad er den rigtige fremgangsmåde så?

Hvordan ved du, om det er okay at klappe en hund?

Spørg altid hundens ejer om lov før du klapper hende. De forstår deres hund bedst og ved om hun kan lide fremmede hænder som klapper hende. Selv hvis hundens ejer siger, at det er okay, bør du stadig være opmærksom på hundens kropssprog. Trækker hun sig for eksempel væk, gaber hun, slikker hun sine læber eller viser hun sine tænder? Hvis det er tilfældet, så lad hende være i fred. Disse signaler er stress signaler som hunden bruger til at sige: Jeg synes dette er ubehageligt, lad mig venligst være i fred. Ligeledes hvis en hund trækker halen mellem benene, knurrer eller trækker læberne tilbage, så bør du bedst lade den være i fred.

Hvis hunden derimod er glad og rolig og ejeren giver dig lov til at klappe ham, kan du roligt nærme dig ham. Sæt dig ned på hælene og lad hunden komme til dig. Hvis han er nysgerrig (han vil demonstrere dette ved at snuse omkring dine fødder:-)) kan du lade ham snuse din hånd. Kig ham ikke direkte i øjnene og giv masser af plads. Hvis han nærmer sig kan du begynde at nusse ham roligt. Klap aldrig en hund på toppen af dens hoved hvis du ikke har mødt den før. På hundesprog kan dette virke ret truende og den vil sandsynligvis stikke hovedet i vejret eller endda nappe efter din hånd. I stedet kan du blidt nusse den under nakken eller på brystet. På denne måde kan hunden se præcis hvad du laver: det kan han godt lide!

Billede: Twinkle Enyong

I løbet af en gåtur

Som hundeejer eller hundepasser vil du uden tvivl have lyst til at klappe de fleste hunde du møder på gaden. Men som nævnt foroven, er det ikke alle hunde der kan lide at blive klappet eller kælet for. Med nogle hunde kan der være andre særlige grunde til ikke at nærme sig dem: for eksempel hvis de er aggressive eller anspændte, har en skade eller sygdom, eller er i træning som servicehund og derfor ikke må distraheres. "Gul hund" kampagnen har til formål at skabe opmærksomhed omkring de hunde som er mere sensitive og har brug for plads. Disse særlige hunde er med det samme genkendelige ved at have en gul sløjfe, snor eller bandana om halsen. For mere information: http://gulahund.se/dansk/

En førerhund på "arbejde" bør lades være i fred

Når du bliver mere fortrolig med en hund, vil den faktisk nyde at blive nusset, særligt på maven, rundt om ørerne og på siden. Nus og massage styrker båndet mellem dig og din hund og nogle hunde bliver så glade over at få al den opmærksomhed, så de selv vil invitere dig til det. Husk dog altid at være opmærksom på hundes kropssprog. Har den fået nok? Så er det tid til at respektere dens plads.

Vi ønsker dig masser af fornøjelse med vovse klap :-)